Meny

Jonas Brändström och Niklas Sirén

Systeminnovation och samverkan skapar möjligheter att möta komplexa samhällsutmaningar. På det huvudtemat talade Jonas Brändström, avdelningschef samhällsutveckling vid Vinnova, och Niklas Sirén, avdelningschef, projekt och utveckling vid Tekniska verken i Kiruna. Jonas inledde med att berätta om Vinnovas roll för att möjliggöra innovativa satsningar för omställning utifrån Agenda 2030. Vinnova finansierar just nu pågående projekt för ungefär 400 miljoner kronor. De flesta projektsatsningar handlar om hållbar industri och digitalisering. Det vore därför, enligt Jonas, önskvärt med ökad diversifiering till fler agendamål.

Vinnova har kontor i Silicon Valley och Tel Aviv och man märker av ett stort intresse för Sverige som ett nyskapande land som aktivt verkar för hållbarhetsomställning. Intresset har stärkts av att Sverige placerat sig högt i internationella innovationsmätningar (t ex FNs Global Innovation Index) och genom ordförandeskapet inom EU. Sett i ett nationellt perspektiv utmärker sig Norrbotten, vilket Jonas ansåg borde lyftas och synliggöras än mer.  

Norrbotten är det mest innovativa länet i landet mätt per capita. Det är viktigt att uppmärksamma och prata mer om det. I den här delen av landet finns en väldigt innovativ kraft.

Jonas berättade om två initiativ som Vinnova är med och finansierar som främjar hållbar samhällsomställning. Impact Innovation är en aktörsdriven satsning för framtidens strategiska innovationsprogram som ska främja systemförändring utifrån agendamålen. I dagsläget pågår 23 förberedelseprojekt runtom i landet, varav ett antal drivs av aktörer i norra Sverige. Visioner i Norr äger rum i Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå och syftar till att utveckla visioner för attraktiva och inkluderande livsmiljöer i samhällen i snabb expansion. Nu kan eventuellt ett steg 2 av Visioner i Norr vara på gång.

Det vi ser väldigt tydligt nu är en inriktning mot systeminnovation. Svårförutsägbarhet skapar behov av flexibla lösningar. Det finns behov av plattformar eller miljöer där man kan arbeta fram och testa nya lösningar i samverkan.

En tidigare satsning som Vinnova bidragit till är innovationsplattformar för hållbara och attraktiva städer. Kiruna har, tillsammans med fem andra platser i Sverige, drivit ett innovationsplattformsarbete. Arbetet pågick med projektfinansiering under sex år och avslutades vid årsskiftet 2022/23. Som ett resultat av satsningen föddes Kiruna Sustainability Center och “Kirunamodellen”. Niklas Sirén var projektledare för plattformsarbetet och berättar att stadsflytten varit en process som tagit hårt på många. Flytten skapade dock även nya möjligheter.

Kiruna hade chansen att göra rätt från början, istället för att lappa och laga i befintliga system. Mycket handlade från början om tekniska innovationer för mer hållbara bostads- och samhällsbyggnadslösningar.

Niklas visade en del av de lösningar som togs fram de första åren och berättar om värden som skapats. Insikter väcktes under resans gång om att plattformen inte skapade den grogrund för samhällsutveckling som önskades. Dessutom märkes återkommande att gamla strukturer satte stopp när nya lösningar skulle utforskas, testas och införas. Ur de insikterna föddes “Kirunamodellen”.

“Kirunamodellen” syftar till att utveckla nya arbetssätt och till plattformen kopplades en arbetsgrupp med representanter från hela kommunkoncernen. Arbetssätt och verktyg har arbetats fram för att samla kompetenser och öka samverkan över förvaltningsgränser. Något som på flera olika sätt bidrar till att stärka service och välfärd till invånarna.

Människorna är modellen tillsammans med de arbetssätt och metoder som utvecklats. Vi har satt fokus på medarbetarna och arbetar aktivt med att sänka trösklarna för att bidra med nya lösningar. I det här ingår även att skapa ett stödsystem runtom. I grunden handlar det om att förändra kulturen och stärka ett ledarskap som bygger på tillit.

Lanseringen av “Kirunamodellen” ägde rum i december 2022. Nu arbetar man med fokus på att stärka ledare i organisationen och att skapa förutsättningar för ett långsiktigt, tillitsbaserat ledarskap som främjar medarbetardriven utveckling.  


Sidan uppdaterades 2023-06-22