Meny

Samtal och delaktighet


 

Kursen består av två sammanhängande kursdagar

År 2025

Dag 1 hålls den 12 februari på Norrbottens Kommuner

Dag 2 hålls digitalt den 13 februari

Kursens innehåll i korthet

Samtal och delaktighet bygger vidare på den inledande kursen Handläggning med barnet i centrum och fördjupar kunskapen om myndigheters ansvar att arbeta för god kvalitet i verksamheten. Det handlar om vikten av ett gott bemötande och att göra barn, unga och deras föräldrar delaktiga. Kursen lyfter barnrättsperspektivet med särskild tonvikt på barns delaktighet.

Samtal är ett viktigt verktyg för att öka den enskildes delaktighet och inflytande. Kursen ska ge dig grundläggande kunskap i samtal och hur man gör barn och unga delaktiga. Du kommer att få ta del av hur du kan bemöta barn i svåra situationer, när det finns oro för barnet, men även andra utmanande situationer som att bemöta motstånd, aggressivitet och att ta emot klagomål.

För att barns rättigheter och behov ska tillgodoses krävs ofta samverkan med föräldrar, barnets eller den unges nätverk och andra myndigheter. Kursen ger dig grunderna i att kunna leda möten med barnets bästa i fokus.

Kursens upplägg

Kursen är uppbyggd på tre huvuddelar:

  1. Förberedelse
    Förberedelsen är obligatorisk och du behöver ha genomfört den innan kursdagarna äger rum. Vad du ska göra hittar du i form av en checklista inne på Yrkesresans plattform.
  2. Kursdagar
    Kursen omfattar två kursdagar. Du hittar mer information om kursdagarnas innehåll inne på Yrkesresans plattform. 
  3. Fördjupning
    Fördjupning efter kurs blir aktuellt efter att du har varit på kursdagarna. I fördjupningen hittar du förslag på uppgifter som du kan göra för att lära dig mer om olika teman eller för att omsätta det du lärt dig till praktiken. Du hittar mer information om detta inne på Yrkesresans plattform. 

Anmälan

För att anmäla sig till kursen behöver man arbeta inom den sociala barn- och ungdomsvården och ha ett konto till Yrkesresans plattform, det är där du anmäler dig till kursen. Kontot skapas av en arbetsledare eller chef inom socialtjänsten. Yrkesresans plattform >>


Uppdaterades 2024-03-04