Inför surströmmingspremiären är de negativa konsekvenserna av landsbygdsminister Peter Kullgrens agerande för fiskekvoter, som fortsatt tillåter storskaligt industrifiske i Östersjön, tydliga med butikshyllor som gapar tomma. Den allt värre situationen för strömmingen märks nu även av på laxfisket och det har införts fiskestopp på lax i flera älvar. Orsaken är att laxen i Östersjön inte får i sig nog med föda när strömmingsbestånden minskar allt mer. Landsbygdsministerns vetenskapligt obefogade och uppenbara favorisering av industritrålningen har försämrat situationen och förtroendet för honom anses nu vara förbrukat.
Delegationen mot arbetslivskriminalitet föreslår en myndighetsgemensam tipsfunktion och att fler myndigheter ska bidra till arbetet mot arbetslivskriminalitet. Norrbottens Kommuner anser att detta inte är tillräckligt och efterfrågar en ökad samverkan mellan statliga myndigheter och kommuner. En stärkt lokal närvaro krävs för att effektivt motverka människoexploatering i ett expansivt län som Norrbotten.
Den 30 maj slutförde tre socialtjänster sin första utbildning i ISU (individbaserad systematisk uppföljning). Vad följde de upp? Ja, målgrupp för korttidsboende, en del av case management samt placeringsnära insatser. Stort tack till utbildarna från SKR Malin Michael och Cecilia Karlström. Under hösten anordnar Norrbottens Kommuner ett webbinarium där de presenterar sina uppföljningar.
Utredningen om nya regler för arbetskraftsinvandring föreslår ett lönekrav motsvarande medianlönen för arbetstillstånd, vilket försvårar kommunernas rekrytering av personal med både låga och höga kvalifikationer. Norrbottens Kommuner kräver ett undantag för hela Norrbotten med anledning av samhällsomställningen som sker med nya etableringar i norr.
Trafikverket har tagit fram ett inriktningsunderlag till infrastrukturplaneringen för 2026 – 2037. Den gemensamma Tillväxtberedningen för Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten har lämnat det tydliga budskapet att underlaget behöver säkerställa en tillräcklig finansiering för och ett skyndsamt genomförande av Norrbotniabanan samt åtgärder på Malmbanan.
Försöksverksamhetskommittén föreslår nya former för försök i kommunerna, bland annat med ett samlat statsbidrag. Norrbottens Kommuner efterfrågar nu en permanent försöksverksamhet. Kommunerna behöver få pröva nya sätt att hantera sina samhällsutmaningar, vilket försöksverksamheten med ett samlat statsbidrag gynnar.
Norrbottens Kommuner efterfrågar en förtydligad och avgränsad informationsskyldighet för att kommunerna ska kunna uppfylla nya krav inom försörjningsberedskapen. En fungerande modell för svensk försörjningsberedskap kräver även att kommunerna får återkoppling kring statliga beslut som berör deras arbete på området, till exempel om beredskapslagring.
Yrkesresan är ett strukturerat arbetssätt för introduktion och långsiktig kompetensutveckling för socialtjänstens medarbetare. Det är en nationell satsning och ett samarbete mellan SKR,
Den 24 oktober beslutade Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tillsammans med ministrarna i EU:s jordbruks- och fiskeråd om 2024 års fiskekvoter i Östersjön. Norrbottens Kommuner och politiska företrädare i stora delar av norra Sveriges kommuner och regioner har i en skrivelse ställt krav på att regeringen ska agera för att minska de starkt negativa konsekvenserna av de alldeles för stora kvoterna.
Norrbottens Kommuner har som utsedd remissinstans lämnat synpunkter till klimat- och näringslivsdepartementet inför framtagandet av den kommande energiforskningspropositionen.
Regeringens höjda försörjningskrav innebär att arbetskraftsinvandrare måste ha en lön som uppgår till minst 80 procent av medianlönen i Sverige. Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten motsätter sig regeringens beslut att försvåra situationen ytterligare för offentlig och privat sektor i länet som redan i dag har brist på arbetskraft.
Den för Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten gemensamma tillväxtberedningen i Norrbotten har lämnat in synpunkter till regeringen och Trafikverket på inriktningsunderlaget som Regeringen givit Trafikverket i uppdrag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för plan 2026 -2037.
Norrbottens Kommuner har i en skrivelse till regeringen framfört att en anmälningsplikt för anställda i offentlig sektor måste undanta samtliga yrkesgrupper i kommuner. En angiverilag går emot svensk lag och värdegrund vilket urholkar förtroendet för det offentliga och skapar en ohållbar arbetssituation för kommunanställda.
Den 23-24 oktober deltog Sverige i förhandlingar om kommande års fiskekvoter vid EU:s fiskeministermöte. Landsbygdsminister Peter Kullgren agerade för fiskekvoter som fortsatt tillåter storskaligt industrifiske av det krisande strömmingsbeståndet i Östersjön. Norrbottens Kommuner ser det fortsatt stora fiskeuttaget som förödande för miljö, småskaligt fiske och svensk matkultur.
Regeringens förslag om tillfälliga transportförbud av personer utan giltig identitetshandling ger lokala aktörer i uppgift att utföra kontroller utanför deras kompetens. Norrbottens Kommuner står fast vid att ansvaret för gränskontroll tillhör statliga myndigheter som i dag har begränsad närvaro vid länets gränskommuner.
Norrbottens Kommuner har till Naturvårdsverket lyft det tydliga kravet på full kostnadstäckning för kommunernas nya ansvar att samla in förpackningsavfall som enligt förpackningsförordningen ska finansieras av producenter. I myndighetens föreskrifter föreslås en alldeles för begränsad ersättning som riskerar att inte motsvara kommunernas utgifter, vilket kommer att drabba redan hårt ekonomiskt ansträngda kommuner.
Utredningen om vindkraft med syfte att öka kommunal tillstyrkan för vindkraftsetableringar saknar förslag om ekonomiskt incitament till kommuner. Norrbottens Kommuner har lämnat ett yttrande i frågan med det tydliga ställningstagandet att intäkter till kommuner är ett måste ifall deras tillstyrkan ska öka.
Regeringens kraftigt minskade anslag för naturvård innebär halverade medel till Länsstyrelsen i Norrbotten. Till följd minskar flera naturvårdsåtgärder i omfattning, som lokala naturvårdsprojekt och stödåtgärder för fjällräven, medan andra i princip helt upphör, däribland bekämpning av invasiva arter. Biologisk mångfald och naturvård kräver kontinuitet för att resultat från tidigare insatser inte ska förloras. Norrbottens Kommuner varnar för att stora naturvärden och förutsättningar för friluftslivet kan gå om intet ifall regeringen inte ökar anslagen till den tidigare nivån.
Kreativa lösningar på komplexa samhällsutmaningar var temat för årets Växa eller Krympa-konferens. På konferensen fick man ta del av allt från elevers drömsamhälle till satsningar på förstärkt innovationsförmåga, samt perspektiv på om – och för vem – samhällsomvandlingen verkligen är hållbar. Ta del av sammanfattning och dokumentation från konferensen.
Regeringen har, efter månader med höga elpriser i samtliga landsdelar, svängt i frågan och föreslår nu att Norrland inkluderas i ett nytt elprisstöd. Ställningstagandet innebär ett steg i rätt riktning för norra Sverige som har kämpat för ett stödpaket som inkluderar hela landet. Nu måste regeringen även backa från de skadliga planerna på att göra hela Sverige till ett enda elprisområde.
Norrbottens Kommuner har tillsammans med regioner och kommuner i norra Sverige uppmanat energi- och näringsminister Ebba Busch att elprisstödet måste vara tillgängligt för hela landet.
Översynen av rennäringslagen och upplåtelsen av jakt och fiske på statens mark ovan odlingsgränsen behöver noggrant utredas och få en sammanhållen hänsyn till både rennäringen, lokalbefolkningen olika näringars intressen. Vilka förslagen än kommer ut av utredningen kommer de att påverka norrbottningarnas levnadsvillkor och Norrbottens attraktionskraft. Utredningen berör statens mark ovan odlingsgränsen och främst länets fjällkommuner men det påverkar även länets hela befolknings möjlighet att bedriva jakt, fiske och aktivt friluftsliv.
Norrbottens Kommuners styrelse har skickat en skrivelse till civilminister Erik Slottner med uppmaningen att budget och utbyggnadstakt för bredband behöver öka. I skrivelsen framhävs att incitamenten för mobiloperatörer att upprätta stabila mobiltjänster i hela landet bör ses över.
Norrbottens Kommuner har i en skrivelse bjudit in den nya energi- och näringsministern, Ebba Busch till att besöka kommunerna i Norrbotten. Det som händer här är inte enbart av regionalt intresse, utan är av vikt såväl nationellt som internationellt. Regeringen har mycket att vinna på att den gröna industriella omställningen lyckas och kan dessutom säkerställa att den sker i nödvändig takt. Norrbottens Kommuner vill gärna diskutera denna möjlighet med energi- och näringsministern på plats här i Norrbotten
På den Regionala jämställdhetsdagen 7 september delades det årliga priset på 100 000 kr ut till Centrum mot våld, Ungdomsmottagningen och Gymnasieskolan i Luleå kommun för konceptet ”Sunda relationer” och arbetet med att förebygga våld i ungas nära relationer.
Översynen av rennäringslagen och upplåtelsen av jakt och fiske på statens mark ovan odlingsgränsen behöver noggrant utredas och få en sammanhållen hänsyn till både rennäringen, lokalbefolkningen olika näringars intressen. Därför välkomnar Norrbottens Kommuner att Renmarksutredning fått ett tilläggsdirektiv samt en förlängd tid för delbetänkande. Förslagen kommer att påverka norrbottningarna och därmed kommunernas attraktionskraft.
Programmet är under planering och tanken är att barns rätt till delaktighet, inflytande och organisering ska vara i fokus.
Ta tillfället i akt och bli Barnrättsstrateg genom en utbildning som startar 18 oktober.
Norrbottens Kommuner har tillsammans med Region Norrbotten arbetat intensivt i tillsammans forskare på Luleå tekniska universitet och en internationell forskargrupp för att utveckla ChatPal-appen. Syftet är att främja det psykiska välbefinnandet hos bland annat unga.
Efter två års digitala möten med Finland och Sverige som värdar kunde ChatPal-projektet återigen träffas fysiskt. Årets stora internationella projektmöte, som också var det sista innan projektet avslutas i höst, hölls i Stornoway på den skotska ön Lewis.
I en nypublicerad rapport kommer unga i Norrbotten till tals om idén att använda en AI-driven chatbot för att främja ungas psykiska hälsa.
Norrbottens Kommuner ställer sig bakom skrivelse från Luleå kommun till Sveriges Kommuner och landsting (SKR) med uppmaning att SKR behöver ges uppdrag om tydligare rådgivning avseende de legala förutsättningarna till landets kommuner inför och under höjd beredskap. Allt för att landets kommuner, på självstyrelsens grund ska kunna bygga robusta kommuner inför höjd beredskap.
Tillväxberedningen menar i remissvars till regeringen att det finns all anledning att se över prioriteringar i förslaget till nationell plan för transportinfrastruktur 2022-2033 utifrån den industriutveckling som på kort tid ritat om kartan.
Under fyra års tid har Hälsoskolan i Norrbotten bidragit med processtöd till utvecklingsarbeten runt om i länet som syftat till att främja barn och ungas hälsa och lärande.
Den 16:e november gör Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin ett digitalt besök för ett samtal om barns rättigheter i samhällskriser med utgångspunkt i Barnombudsmannens årsrapport 2021 "Alla tar ju inte ansvar - Barnkonventionen som lag under en samhällskris".
I september anordnades den första träffen i Norrbottens Kommuners lärprojekt om innovation i kommunal verksamhet. Det förvaltningsövergripande projektet vänder sig till tjänstepersoner som jobbar med utvecklingsfrågor och syftar till att skapa möjligheter till erfarenhetsutbyte och lärande.
I år blir det en vecka fylld med spännande och lärorika föreläsningar i digital form den 11-14 oktober
I år blir Norrbottens barnrättsdag en hel barnrättsvecka!
Appen har utvecklats med hjälp av AI teknik med syfte att personer med mild och medelsvår psykisk ohälsa ska kunna chatta med en bot och få stöd i sin vardag.
På den Regionala jämställdhetsdagen 8 september delades det årliga priset på 100 000 kr ut till lärarna Kristina Nilsen och Susanne Pettersson på Strömbackaskolan i Piteå. De båda lärarna belönas för sitt arbete att systematiskt arbeta med jämställdhet med ambitionen att förändra, utveckla och förbättra en mansdominerad bransch, där förlegade fördomar och stereotyper allt för länge varit rådande och grundmurade byggstenar.
I en studie om elevhälsosamtalen delar 44 skolsköterskor från Norrbotten med sig av sina erfarenheter genom öppna brev och enskilda intervjuer.
Igår den 16 juni försvarade Lotta Brännström sin licentiatavhandling om genusrelaterat våld, och då specifikt killar och mäns våld mot tjejer och kvinnor som är ett allvarligt globalt folkhälsoproblem, en kränkning av mänskliga rättigheter och ett hot mot ett demokratiskt samhälle.
Den ökade digitaliseringen och förväntningar kring hållbarhet och framtida välfärd gör att kommuners innovationsförmåga blir allt viktigare. Utveckling av tjänster, nyskapande arbetssätt och nya samverkansformer står högt upp på agendan i kommunorganisationerna. För att främja innovationsarbete i länets kommuner erbjuds nu deltagande i ett förvaltningsövergripande lärprojekt. Du som arbetar med utvecklingsfrågor inom kommunal förvaltning, eller i utvecklingsprojekt, har nu chansen att delta i ett lärande utbyte i innovationsfrågor. Första lärträffen anordnas den 10 september.
En studie om elevhälsosamtal i Norrbotten visar skolpersonal och elevers förväntningar på skolans ledarskap för att främja hälsa.
En studie av elevers hälsa och trivsel i skolan i Norrbotten publicerades idag i Norrboten Kommuners FoUI rapportserie.
Norrbottens Kommuner har svarat på yttrande över Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd (SOU 2020:78) Möjligheter att bygga i attraktiva lägen är av yttersta vikt för utvecklingen i samtliga kommuner i länet och det gäller både permanent boende, fritidsboende och näringsverksamhet. Norrbottens Kommuner ställer sig i stort positiv till utredningens förslag men är tveksam till om den verkligen kommer att innebära den grundliga förändringen av strandskyddet som behövs.
Norrbottens Kommuner har svarat Yttrande över Skogsutredningen- Stärkt äganderätt flexibla skyddsformer och naturvård i skogen (SOU 2020:73). Förbundet anser att skogen är av stor betydelse för alla norrbottningar, både för sina höga naturvärden, som bioresurs och för det rörliga friluftslivet. Det är tveksamt om förslagen som lämnats stärker äganderätten och bidrar till en växande bioekonomi vilket var de ursprungliga intentionerna i uppdraget till utredningen.
ChatPal projektet är i full gång. Vi på Norrbottens Kommuner utforskar tillsammans med Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten om och i så fall hur AI teknologi kan användas för att främja ungas psykiska hälsa.
Som utvecklingsledare inom kompetensförsörjning erbjuds du ett stimulerande, variationsrikt och mångdimensionellt uppdrag där utmaningen bland annat ligger i att bidra med hållbara och innovativa ideér kring kommunernas kompetensförsörjningsbehov. Är du en person med god samverkanskompetens, flexibel och har erfarenheter av strategisk kompetensförsörjning så sök gärna!
Elever och lärare från Luleå gymnasieskola delar med sig av sina erfarenheter av skola, undervisning och lärande under pandemin.
"Växa eller Krympa" är Norrbottens Kommuners kunskapsarena som sedan 2016 fokuserar på länets framtida samhällsutmaningar och möjligheter. Det handlar om hur vi kan hitta områden för samverkan, nya arbetssätt, modeller samt skapa resurser som stärker Norrbotten som ett hållbart län både i ett kortsiktigt och långsiktigt perspektiv.
"Unga kommer till tals" är ett forum med webenkäter för att unga i länet ska få berätta vad de tycker och delge sina erfarenheter.
Nu är den här! Boken om hälsofrämjande skolutveckling. I tre av bokens nitton kapitel berättar författare från Norrbotten om goda exempel för att göra skolan till en plats där hälsa och lärande går hand i hand.
Norrbotten kommuner har lämnat in ett yttrande på Trafikverkets inriktningsunderlag 2022/2033, 2022/2037 Trafikverket har i sitt underlag förslagit att inriktningen ska vara att i första hand underhålla det som redan existerar och skjuta på investeringar som exempelvis att bygga ut hela Norrbotniabanan hela vägen till Luleå. Konsekvensen av förslaget blir också att behövlig kapacitetsförstärkning på Malmbanan skjuts framåt.
För information så har 22 januari har ett öppet brev skickats till Lotta Finstorp som nyutnämnd Landshövding för Norrbotten från styrelsen i Norrbottens Kommuner. I brevet välkomnas Lotta Finstorp som landshövding och statens företrädare i länet med en önskan om gott samarbetet mellan länsstyrelsen, kommunerna och näringslivet i länet samt med önskan om tydligare och effektivare tillståndsprocesser. Länets samtliga kommunalråd står bakom brevet.
I en färsk studie berättar elever från Norrbotten, Jämtland och norra Skottland om sina erfarenheter av psykisk hälsa och ohälsa. De ger också förslag på hur psykisk hälsa kan främjas i skolan.
I dagarna går Anita Lindfors i pension efter 16 år på Norrbottens Kommuner. Anita har under de här 16 åren arbetat med 7 ordföranden och började redan på den tid Per Lavander var ordförande för förbundet. Med ett starkt samhällsintresse har Anita arbetat nära politiken med utvecklingsfrågor och hon har varit bidragande till att Norrbotten Kommuner som politisk organisation har en strategiskt viktig roll i länets utveckling.
Norrbottens Kommuner har i svar till Trafikverket på en samrådsremiss angående förslag på lokalisering av nya Järnvägsstation lyft vikten av en centrumnära lösning. En centrumära station minimerar behovet av annan mellantransport och stärker järnvägen som fossilfritt transportalternativ.
Förbundet Norrbottens Kommuner har avgett remissvar över promemorian Kommunalt ansvar för insamling och materialåtervinning av returpapper. Regeringen avser att genom förordningsförändringar förändra insamlingsansvaret för returpapper från att vara ett ansvar för producenterna till att bli ett ansvar för landets kommuner. Miljödepartementet vill frångå principen ”Polluter Pays Principle” (PPP) att de som ”förorenar” ansvarar som producenter för att ta hand om det. SKR - Sveriges Kommuner och Regioner har reagerat mycket starkt på detta och är kritisk till hur processen gått till. Återigen riskerar kommuner att drabbas av höga kostnader pga. statliga pålagor, säger Claes Nordmark, ordförande i Norrbottens Kommuner
Välkommen till en kostnadsfri dag med fokus på barn och unga. Du har möjlighet att lyssna på forskare Maria Grahn Farley (Uppsala universitet) föreläsa om barnets bästa enligt Barnkonventionen och delta i en rad seminarier.
Som vetenskaplig ledare erbjuds du ett stimulerande, variationsrikt och mångdimensionellt uppdrag där du bland annat kommer att stödja kommunernas strategiska arbete inom hållbar utveckling och innovation. Är du en person med god samverkanskompetens, har du ett tvärvetenskapligt förhållningssätt och en vana vid verksamhetsnära forskning och utveckling?
Staten måste vara närvarande i hela landet och sköta sina åtaganden, det är av avgörande betydelse för att kommunerna ska ha kapacitet att utföra sitt välfärdsuppdrag, säger Claes Nordmark ordförande för Norrbottens Kommuner.
Regeringen måste skapa bättre förutsättningar för film- och tv-produktioner i Norrbotten.
Stort grattis till Pajala Hockey Club, vinnare av 2020-års jämställdhetspris i Norrbotten. Årets vinnare har på ett systematiskt sätt banat väg för en ökad jämställdhet i föreningen så att både pojkar och flickor ska få möjlighet att ägna sig åt ishockey på lika villkor i ett glesbygdssamhälle. Pajala Hockey Club har gjort ett modigt arbete inom en mansdominerad idrott – och med konkreta resultat visat att förändring är möjligt! Ett viktigt arbete som kan ge långsiktigt positiva effekter för ett attraktivare jämställt samhälle. Årets jury bestod av Cathrine Norberg LTU, Björn O. Nilsson Länsstyrelsen, Helena Stenberg Norrbottens Kommuner samt Linda Frohm Region Norrbotten.
Resultaten av en studie av hälsofrämjande skolutveckling i Norrbotten visar på behovet av att främja hälsa och lärande i skolan och att hälsa ska ses holistiskt.
Terrängkörning ser olika ut i olika delar av landet med vitt skilda möjligheter och problem. Utredningens förslag har tyvärr ett tydligt Stockholmsperspektiv och faktaunderlag kring förutsättningarna hos oss här i norr tycks saknas. Ur ett Norrbottensperspektiv bidrar förslagen därför inte fullt ut till en mer hållbar terrängkörning, säger Claes Nordmark, ordförande för Norrbottens Kommuner.
Claes Nordmark, ordförande i Norrbottens Kommuner, är djupt oroad över hur företag inom besöksnäringen kommer att drabbas om det blir nästan total nedstängning och uteblivna intäkter i sommar. I en skrivelse till ansvariga ministrar vill han ha dialog om riktade åtgärder till näringen samt att Folkhälsomyndigheten och regeringen måste ta hänsyn till regionala olikheter när rekommendationer utfärdas inför sommaren.
Norrbottens Kommuner som ägs av de fjorton kommunerna har idag den 29 april hållit sitt förbundsfullmäktige och valt Claes Nordmark (s), Boden till en ny ordförande.
Med inspiration från Frankrike samverkar socialtjänsten i Piteå kommun med apoteken för att hjälpa de som är utsatta för våld i nära relation. Genom att ange en kod – Mask 19 – hjälper apotekspersonalen till att förmedla kontakt med professionell hjälp via enheten Stöd till barn och familj.
Det pågår en smittspridning av coronaviruset i Sverige. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom och människor över 70 år att undvika sociala kontakter. UD avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder.
Norrbottens Kommuner har via kommunstyrelse ordförandena och Region Norrbotten gjort en skrivelse till infrastrukturministern Tomas Enerot, näringsministern Ibrahim Baylan och Trafikverkets GD Lena Erixon.
På grund av rådande omständigheter med Coronaviruset Covid-19 och myndigheternas rekommendationer ser vi på Norrbottens Kommuner inget annat alternativ än att ställa in konferensen Växa eller Krympa den 6–7 maj 2020. Vi beklagar detta för vi är nöjda med programmet och med de föreläsare som skulle förmedla inspirerande och kunskapshöjande föreläsningar. Vi hoppas att det finns möjlighet att genomföra konferensen längre fram under året eller nästa år.
Norrbotten samarbetar! Styrelsesammanträde för Norrbottens Kommuner med Region Norrbotten som gäster både fysiskt och på länk. Senaste information från smittskyddsläkare m fl om Covid-19 och vad som är att vänta sig framöver. Vi samordnar oss inom många områden och särskilt inom vård och omsorg för att klara detta på bästa möjliga sätt.
I samarbete med Högskolan Dalarna, Mittuniversitetet, Högskolan Kristianstad och deras samverkanskommuner har Norrbottens Kommuner genomfört ett uppskattat webbseminarium om Arbetsintegrerad lärarutbildning.
Framgångsrikt jämställdhetsarbete ska lyftas fram och belönas. Nu utlyses Norrbottens jämställdhetspris för år 2020 där vinnaren får 100 000 kr.
Sveriges nordligaste 14 kommuner fortsätter sin samverkan! En samverkan som startade 1946 och nu är inne på det 74:e året. Vi avslutade 2019 med styrelsesammanträde i våra (nya)gemensamma lokaler- med bland annat ett uppskattat besök av Mikael Jansson från North Sweden European Office i Bryssel. Och nu inleder vi verksamhetsåret 2020 med en extra länsträff på temat Nära vård och omsorg.
6-7 maj 2020 är det dags för en tredje konferens. Årets konferens fokuserar fortsatt på hur samverkan kan byggas mellan olika aktörer och nya områden/sektorer för samverkan. Möjlighet till avtalssamverkan mellan kommuner (som kom 1 juli 2018) kan vara en del i att klara utmaningar. Ett andra tema för konferensen är hur vi bygger tillit inom och mellan organisationer för styrning och samverkan. Det tredje temat adresserar hur innovation och nytänkande i offentlig sektor bidrar till att möta olika utmaningar med avseende på regional utveckling och hållbarhetsmål i Agenda 2030. Växa-Krympa 2020 integrerar således tre viktiga perspektiv för lokal och regional utveckling, samverkan, tillit och nytänkande.
Från och med måndag 18 november har vi ny lokal på ny adress - Skeppsbrogatan 6.
Stort grattis till Anita Lindfors, Norrbottens Kommuner, som tilldelats årets samverkanspris av Luleå tekniska universitet. Anita har i många år arbetat hårt med att skapa synergier mellan näringsliv och akademi. Välförtjänt
Helena Stenberg, vice ordförande i Norrbottens Kommuner träder in som ordförande f.r.o.m. nu till förbundsfullmäktige i april 2020.
Norrbottens folkhälsokonferens arrangerades 2019 i Gällivare med fokus på att skapa systematik i folkhälsoarbetet och på vilka verktyg som kan användas för att säkerställa att resultatet blir en bättre, mer jämlik och jämställd folkhälsa.
Norrbottens Kommuner bjuder tillsammans med Region Norrbotten, Piteå kommun, Kalix Kommun, Luleå Tekniska Universitet, SEÖN och Coompanion Norrbotten in till seminarium under Innovationsveckan.
Att Sverige behöver Stockholm och storstadsregionerna är ett faktum. Att hela Sverige behöver de norra regionerna råder det heller inget tvivel om. Norrbotten och norra Sverige står för betydande delar av Sveriges tillväxt och välstånd. Det är dags att börja se Sverige som den helhet vårt land är, skriver Niklas Nordström (S), ordförande Norrbottens Kommuner.
Glenn Nordlund (s) efterträder Erik Bergqvist (s) som är ny EU-parlamentariker. Glenn Nordlund är ordförande för regionstyrelsen i Västernorrland och blev i mars även invald i styrelsen för SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Region Norrbotten och Norrbottens Kommuner vill förbättra ungdomsmottagningens verksamhet men för att kunna göra det behöver vi veta vad du tycker. Svara gärna på vår enkät som tar cirka 10 minuter och besvaras helt anonymt.
Den 14-16 maj var det dags för den årliga konferensen ”Aktuell Socialpolitik” som vi tillsammans med Region Västerbotten anordnar. Årets tema var utmaningar och möjligheter och tog upp aktuella frågor inom socialtjänst och närliggande hälso- och sjukvård, digitalisering och innovation.
Sedan Min plan infördes i Norrbotten har antalet vårddygn för utskrivningsklara patienter minskat med 12000 dygn. Det motsvarar drygt 85 miljoner kronor i vårdkostnader. Dessutom har patienternas delaktighet i samordnade planeringsmöten ökat med 30 procent. Nu nomineras Min plan, som Sveriges bästa utvecklingsprojekt, till Götapriset.
Norrbottens Folkhälsokonferens 2019 är öppen för anmälan. Målgruppen är alla politiker från kommunal- och regional förvaltning och chefer från kommun och region, samt tjänstepersoner som ansvarar för områden som rör folkhälsofrågor.
Under förbundsfullmäktigesammanträdet i Kiruna, den 24 april fastställdes Norrbottens Kommuners styrelse för 2019-2022 och Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå, valdes till ny styrelseordförande.
Europaforum Norra Sverige är ett politisk nätverk på lokal och regional nivå för de fyra nordligaste länen. Arbetet inriktas på att påverka Europapolitiken i de delar den berör norra Sverige. Fokus denna gång var inför EU-valet den 26 maj.
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med äldre personer vid länets kommuner.
I SKL:s ”Ekonomirapporten 2018" beskrivs och analyseras de svenska kommunernas ekonomi som helhet, enskilda kommuner behandlas dock inte. Mot denna bakgrund har Norrbottens Kommuner genomfört föreliggande rapport som ger en deskriptiv analys av de norrbottniska kommunernas kostnader mellan 2015-2017.
Utredare Anna Nergårds arbete med Samordnad utveckling för god och nära vård (2017:01) fortgår. Det andra delbetänkandet God och nära vård – En primärvårdsreform, SOU 2018:39 överlämnades till Regeringen 1 juni 2018 och har varit på remiss fram till den 15 november 2018.
Regeringen tillsatte en särskild utredare i början av 2018 för att genomföra en översyn av styrningen inom funktionshinderspolitiken.
Statens offentliga utredningar fick ett uppdrag 2016, kallad LSS-utredningen, från regeringen att se över assistansersättningen i socialförsäkringsbalken och delar av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Forte/SBU har under hösten 2018 skickat ut en enkät till socialchefer och till brukar- och intresseorganisationer om vilka behov som finns av forskning inom socialtjänsten.
Den 16 januari 2019 var det 1-årskalas i Vetenskapens Hus i Luleå med deltagare från hela Norrbotten!
Framgångsrikt jämställdhetsarbete ska lyftas fram och belönas. Nu utlyses Norrbottens jämställdhetspris för år 2019 där vinnaren får 100 000 kr.
Välkommen till två intressanta dagar med diskussioner och ställningstaganden. Hur påverkar Brexit framtidens Europa? Hur blir EU:s finansiering till norra Sverige efter 2021? Finns norra Sverige och det arktiska perspektivet med i EU-valet?
Som ett led i att stärka patientens delaktighet är Norrbotten först ut i landet med att erbjuda patienter som har behov av insatser från både regionen och kommunen att ta del av sin samordnade individuella plan via 1177.se.
Jubiléet invigs av Kajsa Myrberg, Norrbottens Kommuner, Veronika Sundström, Region Norrbotten och Birgitta Bergvall-Kåreborn, Luleå tekniska universitet
Kommuner behöver ständigt vidareutveckla sina verksamheter och arbetssätt för att möta aktuella behov i samhället, vilket allt oftare kallas för social innovation.
På logistikdagen den 8 november, arrangerad av Norrbottens Handelskammare, deltar Frederic Versini, vice Head of Unit för TEN-T enheten på EU-kommissionen DG MOVE. Tillsammans med North Sweden kommer politiker från Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten att träffa Frederic Versini för samtal om EU:s framtida transportpolitik och behov av infrastrukturinvesteringar på kort- och långsikt i norra Sverige.
Planera in två intressanta dagar med diskussioner och ställningstaganden. Hur påverkar Brexit framtidens Europa? Hur blir EUs finansiering till norra Sverige efter 2021? Finns norra Sverige och det arktiska perspektivet med i EU valet?
Nästan 100 personer från olika delar av Norrbotten hade anmält sig till workshopen om hälsofrämjande skolutveckling som ägde rum 24 oktober.
Jämställdhet är en ödesfråga för Norrbotten och en framgångsfaktor för länets tillväxt. Den 30-31 januari 2019 arrangeras Forum Jämställdhet i Luleå. Boka in dagen redan nu.
Världens länder har åtagit sig att fram till år 2030 leda världen mot en hållbar och rättvis framtid. Den 16 oktober skrevs en gemensam avsiktsförklaring under av inblandade aktörer i Norrbotten.
Barn- och utbildningsförvaltningen i Övertorneå kommun är årets vinnare av Norrbottens jämställdhetspris med sitt arbete ”Elevernas röster är kompassen”.
Sedan 21 augusti är Karin Forsman vår nya projektledare för projektet ”På väg mot jämställda och attraktiva kommuner”.
Nu är det dags att anmäla sig till workshopar för att kunna vara med i dialogen och påverka, komma med nya infallsvinkar och tycka till då Länsstyrelsen i samverkan med Region Norrbotten och Norrbottens Kommuner tar fram en ny klimat- och energistrategi för Norrbottens län.
Framgångsrikt jämställdhetsarbete i Norrbotten ska lyftas fram, uppmärksammas och belönas i länet. Kom och lyssna på föreläsningar om jämställdhet samt se vem som blir årets pristagare av Norrbottens jämställdhetspris. Samverkan för jämställdhet Norrbotten bjuder in till regional jämställdhetsdag
Arbetet med framtagandet av en ny klimat- och energistrategi är i gång! Länsstyrelsen har fått uppdraget och kommer tillsammans med Region Norrbotten och Norrbottens Kommuner att ta fram den nya strategin.
Resultaten av projektet RemoAge visar att teknik underlättar äldres vardag och frigör personalresurser så att verksamheterna klarar av den framtida demografiska utvecklingen.
Den 14 juni beslutade regeringen att införa en ny lag gällande krav på e-fakturering vid all offentlig upphandling. Lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2019.
North Sweden European Office är Västerbottens och Norrbottens gemensamma brysselkontor och vår direktlänk till EU. Igår var det ägarrådsmöte.
Nu finns presentationerna från "Växa eller Krympa?" utlagda .
Den 13 juni arrangeras folkhälsokonferensen "Nya perspektiv på hälsa och tillväxt." Välkommen till en dag som också är startskottet på ett mer systematiskt regionalt arbete som ska bidra till en mer jämställd och jämlik folkhälsa i Norrbotten 2026.
Vi välkomnar Ingegerd Skoglind-Öhman som sedan 1 februari är ny vetenskaplig ledare inom området socialtjänst.
Regeringen meddelade den 21 mars att Sverige vill inkludera Botniska korridoren i stomnätskorridoren Scandinavian-Mediterranean. Detta är ett mycket glädjande besked då en sådan inkludering starkt ökar infrastrukturprojekten längs Botniska korridorens chanser till medfinansiering från EU.
Under veckan deltog en av piloterna inom RemoAge i en nationell konferens om palliativ vård och vann pris i en posterutställning med ca 70-talet postrar.
Förbundsdirektör Kajsa Myrberg, Norrbottens Kommuner, kommer att ingå i en referensgrupp för den parlamentariska kommunutredningen.
Nu söker vi en projektledare till projektet "På väg mot jämställda kommuner" som tillsammans med oss på Norrbottens Kommuner ska bidra till att verka för ett jämställt samhälle. Välkommen med din ansökan!
Folkhälsa är ett begrepp som beskriver hälsan i olika befolkningsgrupper. "Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026" beskriver utgångsläge, målsättningar, egenskaper för ett framgångsrikt folkhälsoarbete samt vem som gör vad i Norrbottens folkhälsoarbete.
Norrbottens Kommuners FoUI-stipendium ska bidra till kvalitets- eller verksamhetsutveckling i länets kommuner. Tanken är att stimulera professionens kunskapsbildning och göra verksamheterna mer kunskapsbaserade och att därigenom stärka samspelet mellan teori och praktik.
Nu finns 10 nya vägledare i Delaktighetsmodellen.
Det internationella treåriga projektet RemoAge avslutades med en konferens i Luleå där projektpartnerna presenterade erfarenheterna från nya arbetsmetoder som stöds av digital teknik. - Konferenser som den här är otroligt viktiga för att dela våra kunskaper och erfarenheter, men även se till att folk inser värdet av digital teknik i vård och omsorg, säger huvudtalaren Donna Henderson från Skottland.
Konferensen "Växa eller Krympa?" handlar om att rätt strategi ger attraktiva samhällen. Välkommen på årets viktigaste konferens den 16-17 maj 2018 i Luleå!
Framgångsrikt jämställdhetsarbete ska lyftas fram och belönas. Norrbottens jämställdhetspris för år 2018 är 100 000 kr.
Tillsammans med SKL har Norrbottens Kommuner tagit fram underlag för kommunernas personal och rekryteringsbehov t.o.m 2026.
Boka in datumet redan nu! Den 11 - 12 april 2018 är det dags för den femte konferensen som vänder sig till dig som arbetar inom myndighet, kommun eller organisation som arbetar med trygghetsskapande åtgärder.
Konferens om nya arbetssätt och smarta lösningar för vård och omsorg i glesbygd, 16 januari i Luleå. På konferensen möts vård- och omsorgspersonal från Norges-, Skottlands- och Norrbottens glesbygdsområden för att dela med sig av sina erfarenheter och tankar om hur vård och omsorg kan bli bättre och mer tillgänglig.
Hälsa och lärande hör ihop! Javisst är det så, och frågan som vi ställt oss är vad kan vi göra för att de 51 000 barn och unga mellan 0-19 år som lever i Norrbotten ska få de bästa möjligheterna att må bra och lära sig för att leva ett gott liv?
Catrine Kostenius är vår nyaste arbetskamrat och en av de fem som utsetts till flexitforskare i Sverige i år. Hon är professor i hälsovetenskap och uppdraget nu är att forska om samverkande hälsoarbete för barn och unga i Norrbotten.
Ny digital, teknik är det som driver merparten av all utveckling i vår digitaliserade värld. Ett av de mest spännande teknikområdena idag är optisk mätteknik – som bland annat möjliggör förarlösa fordon men framförallt skapar effektiviseringsvinster.
I veckan hölls konferensen Nya arbetssätt med digitala lösningar på Sunderby sjukhus med syftet att sprida erfarenheter om hur digitala teknik kan användas i det vardagliga vårdarbetet inom vård och omsorg.
Förslaget till ny folkhälsostrategi för Norrbotten är nu på sakgranskningsrunda.
Eva Lakso efterträder Ingrid Carlenius som samverkansledare för Social Välfärd.
På träffen berättar vi från FoUI Norrbottens Kommuner och Luleå Tekniska Universitet om vår utarbetade arbetsform hur studenters uppsatser kan genomföras i samverkan med skol- och förskoleverksamheter. Plats: Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå eller via Skype Tid: Torsdag den 14:e september Kl. 14.00-16.00
Norrbotten har ett geografiskt läge med stor politisk betydelse i ett Arktis med känsliga miljöer, flera kulturer och ekonomisk potential. Nu har Tillväxtberedningen, som består av politiker från Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten, beslutat om vilka som är de viktigaste prioriteringarna för en hållbar utveckling av Norrbotten i Arktis.